Aktiviteter och erbjudanden


Sällskapsliv. Litterära matinéer på ABF hösten 2017

Tid och plats: Söndagar kl. 13:30-15:00 i ABF-huset, Sveavägen 43, Stockholm. Fri entré

1 oktober Maria Sandelsällskapet och Karl Östman sällskapet
Maria och Karl – två röda pennor Trikåstickerskan Maria Sandel från Stockholm och sågverksarbetaren Karl Östman från Sundsvall var två av våra allra tidigaste arbetarförfattare. De var samtida och de skildrade sin egen klass. Mycket knyter dem samman – annat skiljer dem åt. Vibeke Olsson Falk och Ewa Bergdahl samtalar med utgångspunkt från boken Två röda pennor – ett urval texter av Maria Sandel och Karl Östman. Uppläsare: Olle Burlin och Kjersti Bosdotter.

8 oktober Olle Svensson Sällskapet
Ett möte med ljusmystikern Olle Svensson Kurt Öberg, Gina van Dam och Pierre Ström berättar om författaren Olle Svenssons (1904-1972) dikt och sjunger egna tonsättningar. Med sina sånger och gitarrer guidar de oss genom författarens liv och verk. YTFs samlings-CD »Dåren och stjärnan« finns till försäljning.

15 oktober Romantiska förbundet
Romantikens återkomst – Romantiska förbundet 60 år Romantiken uttrycker en naturlig känsla inför det oändliga och vill korrigera civilisationen, när den alltför mycket litar till materialismen. Alfonso Ambrossi berättar om Romantiska förbundet och dess tillkomst på Östgöta nation, Uppsala, 20 maj 1957. Erik Lindberg talar om Harald Forss och 50-talets litterära romantik. Katarina Wallin berättar om möten med Harald Forss. Jonas Ellerström talar om medgrundaren Lars Englund. Andreas Björsten läser dikter av Bo Setterlind och Bengt Jändel, två av Romantiska förbundets grundare.

22 oktober Astrid Lindgrensällskapet
Alltid Astrid! Astrid Lindgren är mer aktuell än någonsin med böcker av och om henne. I detta program kommer vi att ge några nya aspekter på hennes liv och verk: Ulla Lundqvist talar om sina möten med Astrid Lindgren. Mary Ingemansson, litteraturvetare, forskare, föreläsare vid högskolan i Kristianstad talar om »Astrid och Selma – paralleller i liv och verk«. Göran Wessberg kåserar om »Mästerdetektiven Blomkvist, min barndoms deckarhjälte«.

29 oktober Gluntarnas vänner
Gunnar Wennerberg 200 år. Gluntsångare och ämbetsman Christer Åsberg och Bo G Hall presenterar Gunnar Wennerberg, statsråd och landshövding, ledamot av Svenska Akademien, Musikaliska Akademien och Konstakademin – vilken bredd. Han skrev musik för körer, duetter och solosånger, men mest känd för Gluntarne; några framförs av Gunnel Fagius, Michael Sahlin och Harald Bohlin. Allsång.

Köp de litterära sällskapens böcker via DELS och Bokbörsen

På DELS-butikens sida på nätbokhandeln Bokbörsen kan du beställa böcker från många av de litterära sällskap som är medlemmar i DELS. Observera att böckerna lagerförs, säljs och distribueras av respektive sällskap.

Besök författarhem och författarmiljöer

Många av de litterära sällskapen i Sverige är knutna till lokaler som på något sätt har att göra med en författare: en födelsegård eller ett barndomshem, en bevarad bostad, en skrivarstuga, ett minnesrum med möbler och andra saker som tillhört författaren. De flesta av dessa lokaler är eller fungerar som museer. Kartan nedan ger dig information om ett antal sådana platser som – tycker vi – är väl värda en omväg!Regionala sällskapsmöten

För att inkludera så många som möjligt av de svenska litterära sällskapen i DELS' verksamhet strävar dess styrelse efter att så långt det är möjligt arrangera regionala sällskapsmöten. För att lyckas med arrangemangen krävs lokalt samarbete och möjlighet att söka olika bidrag. Programmen har även gett möjlighet till möten och intressanta samtal och vi har upplevt att de varit mycket uppskattade. Här nedan kan du läsa protokollen för de regionala möten som hållits sedan juni 2010.
Östersund 2016

Spara

Spara

Spara

Spara

Växjö 2014

Spara

Spara

Spara

Spara

Bergslagen 2012

Spara

Spara

Spara

Spara

Härnösand 2011

Spara

Spara

Spara

Spara

Kristianstad 2010

Spara

Spara

Spara

Spara