Beställ detta nr

Nr 2/2017 Deckare

MARGARETA LILJA-SVENSSON En sommar med deckare och litterära vandringar
OLOF HOLM Almqvist skrev den första svenska kriminalberättelsen
MARGARETA LILJA-SVENSSON Stockholms-Detektiven – den första detektivromanen
GÖRAN WESSBERG Pionjären Frank Heller blev stor – inte bara i Sverige
DAG HEDMAN All världens detektivhistorier - en klassiker på 834 sidor
MALIN GRÄNDE Mord och mat föll Stieg Trenter i smaken
MARGARETA LILJA-SVENSSON Stieg Trenter visade vägen
LEIF-RUNE STRANDELL Sällskapet som har en hel genre att bevaka. Om Sällskapet Deckarvännerna
PÄR ALEXANDERSSON Rönblom - tidningsman, lokalpolitiker och deckarförfattare
MARGARETA LILJA-SVENSSON Ingredienserna som gjorde Maria Lang till drottning
BARBRO HEDVALL Alla har de sitt specialintresse - om Maria Langs modeintresse
ULF DURLING Svenska Deckarakademien behövs mer än någonsin
KARL BERGLUND Det moderna svenska deckarundret
KERSTIN BERGMAN Deckargenren fortsätter att växa
ALBERT HERRANZ Om fransmannen Olivier Truc som skriver deckare om Sverige
MARGARETA LILJA-SVENSSON och ULF BAGGE På vandring i Fogelströms spår
CARINA SJÖHOLM Den litterära turismen växer – men det finns mer att göra
MARIANNE HEDELIN Följ Anna Rydstedts stig
DAG NORDMARK När Gustaf Fröding stod och talade med mässbesökare
BARBRO HEDVALL Parnass nya krönikör: Äntligen tog jag mig tid att läsa den gamla klassikern (Kristin Lavransdotter)
HERVOR SJÖDIN Gullspira blir staty
7 sidor Öppna dörrar till författarhem och författarmiljöer
Litterära notiser
DELS-kalendariet
Förteckning över DELS' sällskap

En sommar med deckare och litterära vandringar

MARGARETA LILJA-SVENSSON


I DET HÄR NUMRET gör vi ett stort svep över den svenska deckarens utveckling. Vi börjar med Jonas Love Almqvist, som anses ha skrivit den första svenska kriminalberättelsen 1838, Skällnora Kvarn. Knappt 50 år senare, 1893, gav Prins Pierre (pseudonym för Fredrik Lindholm) ut Stockholmsdetektiven, den första romanen med en polis i huvudrollen. I början av 1900-talet var Frank Heller med sina äventyrsberättelser en mycket populär och läst författare. Han levde också själv ett mycket äventyrligt liv. Vi gör också några nedslag i det som kallas den pusseldeckarens guldålder och dess bästsäljarförfattare Stieg Trenter, Maria Lang och H.-K. Rönblom. Forskarna Karl Berglund och Kerstin Bergman berättar om hur genren utvecklats under de senaste åren och varför människor i praktiskt taget hela världen vill läsa svenska deckare. Men Parnass har också träffat Olivier Truc, en fransman som skriver deckare om Lappland.

LÄS OCKSÅ OM VAD litterära vandringar kan tillföra läsupplevelsen, och ta del av den årliga återkommande kartan över författarhem som håller öppet i sommar.

TILL SIST HAR VI GLÄDJEN att presentera Parnass nya krönikör, Barbro Hedvall, tidigare journalist på Dagens Nyheter, som nu äntligen tagit sig an klassikern Kristin Lavransdotter.

PARNASS önskar alla läsare en skön och litterär sommar!

Pionjären Frank Heller blev stor – inte bara i Sverige

Pionjären Heller blev stor – inte bara i Sverige

GÖRAN WESSBERG

FÖR EN ÄLDRE GENERATION, framförallt yngre män, var Frank Heller, eller Gunnar Serner som han egentligen hette, den mest populära författaren, läst och beundrad även utomlands. Han lyfte äventyrsgenren som stod mycket lågt för 100 år sedan med sina briljanta intriger, lysande språkbehandling och en mångfald anspelningar på antik och modern historia, och några av hans böcker kan även klassas som detektivromaner. ⬇ Läs artikeln "Pionjären Heller blev stor – inte bara i Sverige" av Göran Wessberg, redaktör, f.d. ordförande för Frank Hellersällskapet, och redaktör för bland annat Frank Heller och hasarden och Frank Heller och filmen.
Gunnar Serner utanför Casa Collina på Bornholm
Gunnar Serner utanför Casa Collina på Bornholm. Foto i Vecko-Journalen 1945:21 som illustration till en artikel om Östersjöns Malta.
Läs artikeln "Pionjären Heller blev stor – inte bara i Sverige"

 

För en äldre generation, framförallt yngre män, var Frank Heller, eller Gunnar Serner som han egentligen hette, den mest populära författaren, läst och beundrad även utomlands.


Han lyfte äventyrsgenren som stod mycket lågt för 100 år sedan med sina briljanta intriger, lysande språkbehandling och en mångfald anspelningar på antik och modern historia. Inspiration fick han bland andra från Jules Verne, Conan Doyle och Maurice Leblanc. Romaner och novellsamlingar som Storhertigens finanser, Herr Collins affärer, Inled mig i frestelse och Den tusen och andra natten gick som följetonger i dagspressen, kom ut i ständigt nya upplagor, översattes till de flesta europeiska språk och filmades. Några av hans böcker kan även klassas som detektivromaner. I listor över Sveriges bästa deckare brukar bara en sådan från tiden före 1940-talet räknas med och det är Hellers mästerverk Kejsarens gamla kläder från 1917, en oerhört konstfärdigt spunnen intrig som blandar rafflande skildringar från 1800-talets Kina med dåtida Köpenhamn. Förutom kinesen Sung möter vi detektivförfattaren Richard Hegel som hittills bara i fantasin råkat ut för mord och annat kriminellt men som plötsligt blir indragen i en rad spännande händelser där han bland andra får möta svensken Filip Collin, fransmannen Lavertisse och engelsmannen Graham – en trio som figurerar i många andra av Hellers böcker. Rekommenderas kan framför allt Herr Collin är ruinerad, Stölden av Eiffeltornet och Den stora filmen om Attila. Mycket intressant är mordgåtan i Tre mördare inträda. Där framförs spännande teorier avseende om och hur Napoleon bragtes om livet.

Det är nu 70 år sedan Frank Heller dog och 50 år sedan fyra program om honom i regi av Jan Molander gick på TV som handlade inte bara om hans dramatiska liv utan också om den tid han levde i. Serien släpptes helt nyligen på SVT:s öppna arkiv.

Annat av eventuellt intresse