Nr 4/2019: Bodil Malmsten

Beställ detta nr

Bodil Malmsten

LEDARE Hon är verkligen värd ett sällskap
MARGARETA LILJA SVENSSON Allt ljus på Bodil Malmsten
CECILIA PETTERSSON En språkkonstnär som hyllas av alla
ANNINA RABE Hennes starka framtoning blev ofta ett problem
MARIA WESTIN Konsten att skriva är att börja om … igen och igen
Bodil Malmstensällskapt
ÅSA MALMSTEN "Barndomen som för varje dag blev alltmer fantastisk
AMI LÖNNROTH Bodil Malmsten skulle behövas i detta livet>
KRISTINA LUNDGREN Rekordmånga hamnade i fint sällskap
BIRGITTA LIND Ett tal på födelsedagen håller minnet livande (om Pelle Molin
MARGARETA LILJA SVENSSON/ANNA-KARIN PALM Biografin som satte Selma Lagerlöf i rörelse
BOKTIPS
MARGARETA LILJA-SVENSSON Fem goda skäl för vuxna att läsa barnböcker igen
HELENE EHRIANDER När Pippi blev en följetong i Allers
GEORG HAHNE Intervju med Niklas Natt och Dag
GUSTAV FORNANDER Swedenborg är en motvikt till dystopi och negativism
LARS KNUTSSON Ernest Forssgren blev Prousts svenska betjänt
KALENDARIET Litterära evenemang landet runt
Förteckning över DELS' sällskap
Den här gången har vi glädjen att bjuda på en presentation av Bodil Malmsten och hennes författarskap. Jag blev glad när jag såg att Bodil Malmsten fått ett litterärt sällskap. Alltför många spännande och läsvärda författare glöms fort bort efter sin bortgång. Med ett litterärt sällskap hålls minnet vid liv och deras författarskap lever vidare. Bodil Malmsten och hennes författarskap har glatt många läsare under de 46 år hon gav ut böcker och även framträdde själv och läste ur sina verk. Med sitt tonsäkra språk, sin humor, humanism och knivskarpa samhällskritik blev hon en folkkär personlighet som ofta syntes och hördes i medierna, en roll som hon inte gillade men inte heller kunde avstå från. Hon skrev skenbart enkelt om högt och lågt, gled mellan och över genrer. Jag blir glad av att läsa hennes texter, inte bara för språkglädjen utan även för att hon får mig att se saker och ting ur nya perspektiv. Det är så en bra författare jobbar. Bodil Malmsten dog, som man brukar säga, alltför tidigt 71 år gammal. Eftervärlden är tacksam för det författarskap hon lämnat efter sig. Och för att Bodil Malmstensällskapet finns och kan föra det vidare till en yngre generation. Det finns fler författare som är värda att få ett litterärt sällskap. Inte bara rikskändisar som till exempel Torgny Lindgren, Göran Tunström, Mare Kandre för att nämna några. Nästan varje ort i landet har en författare som kan vara värd att lyfta fram ur glömskan. Ofta har de något spännande att berätta om orten och dess historia. Selma Lagerlöf är fortfarande fascinerande nästan 80 år efter sin död. Hon har nu fått ytterligare en biografi skriven om sig. Den här gången är det Anna-Karin Palm som fördjupat sig i hennes liv och författarskap, främst med fokus på hennes andliga liv. Läs intervjun med Anna-Karin Palm på sidorna 20-23 där hon berättar om arbetet med boken och sitt förhållande till Selma. Selma Lagerlöf var mycket framgångsrik med att göra reklam sin landsända redan under sin livstid. De bortglömda kan behöva hjälp av ett litterärt sällskap för att bli ihågkomna och för att orten där de verkade kan lyfta fram dess litterära betydelse. Det är bara för alla entusiaster att sätta igång. Parnass önskar alla läsare en skön jul full av glädje och läsande! MARGARETA LILJA-SVENSSON
KAN DU PARA IHOP TOLV KÄNDA JULCITAT MED RÄTT FÖRFATTARE?

 

Vem skrev vad? Den här gången gäller det att para ihop rätt citat om julen med rätt författare. Rätt svar hittar du på nederst på sidan.

Tävlingskonstruktör: Göran Wessberg

A.    Jag sitter och tänker på att detta är den sista jul vi fira tillsammans. Jag är läkare och vet att jag icke har många dagar kvar. Jag vet det nu med fullkomlig visshet. Jag vill därför tacka dig för all vänlighet du på sista tiden visat mig och min hustru.

B.    ”Jag?” sade granen och tänkte på vad den hade berättat. ”Ja, det var ju faktiskt glada dagar!” Men så berättade den också om julaftonen, när den stod smyckad med kakor och ljus.

C.    Det var en gång en gammal bondgård, och det var en julafton med tung himmel såsom före ett stort snöfall och med pinande blåst från norr. Det var just vid den tiden på eftermiddagen, då folk hade brått med att avsluta sitt arbete, därför att man skulle gå och bada i badstugan. /

D.    Det sitter en hare i julgransskog,/ i den gamla skogen, som stelnat till sånger/ och aldrig vill tiga./ Det var jul. Det var åsen och närapå skymning.

E.    ”Jag har närt en kommunist vid min barm.”

F.    Nu står jul vid snöig port,/ klappar på och myser:/ Kära barn, släpp in mig fort!/ Här står jag och fryser.

G.    På kvällen satt Britta och Anna och jag hos farfar och gjorde julgranskorgar. Pojkarna var också där. Först skulle dom inte alls hjälpa till att göra några julgranskorgar, men om en stund kunde dom inte låta bli i alla fall.

H.    Med möda håller fattig moder varm/ den späde sonen vid sin klena barm,/ och hennes juldröm är Maria nöd; / härbärget ger ej rum, ej logen bröd.

I.      Jag nämner dem endast därför att kriget hade ett visst inflytande på den historia jag ämnar berätta. Ty kriget uppfattades av faster Milla endast som en faktor som redan julen 1939 började äventyra hennes julfirande. Under alla förhållanden var hennes julgran ett känsligt instrument.

J.      Jag önskar er en bättre jul än ni har haft på många år, min käre vän. Jag skall höja er lön och försöka hjälpa er strävsamma familj, och vi skall diskutera er ställning redan i dag vid en rykande julbål. Gör upp eld i spisen och köp en ny box kol, innan ni skriver en enda rad till, Bob Cratchit!

K.    Smöret, brödet och ostflottan gick runt och knivar med smör och osthyvlar gavs och togs och Torsten pytsade i nubbar och ölet skummade och så fort vi alla hade fåt några sillbitar på tallrikarna tog svärfar i med Hej Tomtegubbar och alla sjöng med och så togs supen och svaldes under tystnad…

L.     Gläns över sjö och strand/ stjärna ur fjärran, / du, som i Österland, / tändes av Herran!

 

Författare: 

1.     H.C. Andersen : Granen

2.     Heinrich. Böll: Inte bara i juletid

3.     Tage Danielsson: Karl-Bertils julafton

4.     Charles. Dickens:  A Christmas Carol

5.   . Elsie Johansson: Det sitter en hare

6.     Erik Axel. Karlfeldt: Svart jul

7.     Selma Lagerlöf: Gudsfreden

8.     Astrid. Lindgren: Alla vi barn i  Bullerbyn

9.      Ulf. Lundell: Sömnen

10.  Viktor Rydberg: Betlehems stjärna

11.  Hjalmar Söderberg: Pälsen

12.  Zacharias Topelius: Nu står jul

 

Facit:
A: Hjalmar Söderberg, B: H C Andersen, C. Selma Lagerlöf, D: Elsie Johansson, E: Tage Danielsson, F: Zacharias Topelius, G: Erik Axel Karlfeldt, H: Astrid Lindgren, I. Heinrich Böll, J: Charles Dickens, K: Ulf Lundell, L: Viktor Rydberg

 

 

 

 

 

   

 

Annat av eventuellt intresse