Beställ detta nr

Nr 4/2014 Britt G. Hallqvist

CATHARINA SÖDERBERGH Britt G. Hallqvist – sagoberättaren, psalmdiktaren, översättaren
MARTIN HALLQVIST Britt G:s liv, som jag sett det
BRITT G. HALLQVIST Min text och den andres
CATHARINA SÖDERBERGH En ljus barnatro
CATHARINA SÖDERBERGH Festmässa i Matteus
LISA JONES Hallqvist lärde mig älska språket
LENA PASTERNAK Jag bugar, lyfter på min hatt, och tilltalsordet är: O KATT!
ANNA-CLARA TIDHOLM Det aviga barnet
SOLVEIG HALLQVIST Längtan till havet
GUNNEL FURULAND Baka, baka liten kaka – Barnboken har en lång tradition i Sverige
Litterär salong:
FRANK ORTON Frank Hellers debut som författare
LI ÖSTLUND/litteraturbanken.se Litteraturquiz
Litteraturbanken
BO G. HALL Bokigt under granen!
Notiser
Kalendarium
Förteckning över DELS sällskap 2014

Britt G. Hallqvist – sagoberättaren, psalmdiktaren, översättaren

CATHARINA SÖDERBERGH


BRITT G. HALLQVIST hade – med ett slitet men i detta sammanhang träffande begrepp – ovanligt många strängar på sin lyra. Hon var inte bara känd barnboksförfattare och poet, hon excellerade även som översättare, psalmdiktare och författare av sångböcker och operalibretti. Hennes bredd var stor och sträckte sig från Festen i Hulabo till översättningar av Shakespeares Hamlet och T.S. Eliots De knepiga katternas bok. Hon var en fenomenal språkkonstnär! Hennes son, Martin Hallqvist, berättar i numret om hur det var att växa upp med en mamma som vanligen hade flera skrivprojekt på gång och därför hade tre skrivbord!

BARNBOKSFÖRFATTAREN ANNA CLARA TIDHOLM känner igen sig i Britt G. Hallqvists Lillans aviga dag. I Den nya psalmboken har Britt G. Hallqvist med fler psalmer än Johan Olof Wallin! Lisa Jones berättar om vad Britts psalmer betydde för henne när hon var liten och kände sig ensam, hon började själv skriva psalmer och fick pris i en tidning för en psalm. Och hon säger att hon inte förstod att uppskatta Shakespeare förrän hon läste Britts översättningar. Detta och mycket annat om den gudabenådade Catsöversättaren Britt G. Hallqvist, som skulle ha fyllt 100 år i år kan du läsa om i Parnass nr 4 2014!

I NUMRETS LITTERÄRA SALONG berättar Frank Orton om Frank Hellers debut som författare med romanen Herr Collins affärer i London. Filip Collins, alias professor Pelotard, var en svensk motsvarighet till gentlemannatjuven Arsène Lupin. Bo G. Hall ger vidare massor av läs- och julklappstips och så innehåller numret en intressant litteraturquiz, som du kan testa dina kunskaper på!

Annat av eventuellt intresse