Läs tillsammans!

Böcker får liv när vi börjar tala om dem med andra. Starta en egen bokcirkel! Hämta inspiration på bokcirklar.se Många bokhandlare och antikvariat inbjuder till bokcirklar och diskussioner om böcker, ofta med inbjudna författare.

Föreningen Läsrörelsen, lasrorelsen.nu grundades år 2000 av eldsjälen Elisabet Reslegård med mottot: ”Ge dina barn ett språk”. Föreningens första initiativ var samarbetet med McDonalds, och Bok Happy Meal. ”LÄSLOV vecka 44” har utvecklats till en årligen återkommande kampanj med allt fler deltagare.

Att läsa högt för barn har avgörande betydelse för barns språk och talutveckling, det är känt sedan länge. Likaså att högläsning utvecklar barnets personlighet och hens möjligheter att förstå omvärlden.

I ett åldrande Sverige förlorar många sin förmåga att läsa och då kan högläsning ses både som en rättighet och en glädjestund. En särskild myndighet, Myndigheten för tillgängliga medier, mtm.se arbetar för att läsning ska anordnas på äldreboenden och institutioner som fängelser mm. Frivilliga högläsare ställer upp över hela landet.