Sverigekontakt om “Sverige läser!”

Sverige läser! är en slags serendipitybok – man letar efter något, och hamnar slumpartat i en massa andra intressanta texter och aha-upplevelser som för vidare och vidare till böcker och författarskap man inte hade en aning om att man skulle gilla; nyfikenhet och överraskningar och ihåg-komster hela tiden och en växande lista att ta med till biblioteket nästa gång – eller digitalt leta fram på Litteraturbanken.

Svensk Bokhandel om “Sverige Läser!”

– Vi får hela tiden frågan: Vad ska man läsa för böcker? Dagstidningarna talar bara om böcker som kom ut förra veckan. Vi vill visa på att den svenska litteraturskatten är enorm. När vissa pratar om kanon, att det finns 20 böcker, vill vi visa på att det finns 1066 böcker – åtminstone – som är jättebra, säger Birgitta Wistrand till SvB.

DELS utger “Sverige läser!”

Uppslagsboken "Sverige läser" presenteras bland annat i ett direktsänt seminarium från Bokmässan i Göteborg

Medlemsbrev 1/2020

Medlemsbrev 1/2020 från DELS styrelse har sänts till sällskapens kontaktpersoner

DELS litterära matinéer, våren 2020

DELS arrangerar fyra Litterära matinéer under mars månad i Hartwickska Huset i Stockholm. Först ut bland medverkande är sällskapen för Dan Andersson och Werner Aspenström. Fri entré!

Rapport från DELS höstmöte 2019

DELS höstmöte samlade ca 40 deltagare från de olika sällskapen. Föredragshållare var författarna Nina Ulmeja och Alexandra Borg som presenterade sin bok om Strindbergs lilla röda.

Projektet “Sverige läser” inbjuder till deltagande

Lärare, bibliotekarier och en intresserad allmänhet inbjuds delta i DELS litteraturprojekt

DELS på Bokmässan i Göteborg -2000 lyssnade

Även i år deltog DELS och 21 av sällskapen med montrar och ett digert program på årets stora bokmässa i Göteborg

DELS på Bokmässan!

DELS har en monter på Bokmässan

Birger Sjöberg-medaljen till Sven Kristersson

Birger Sjöberg-sällskapet meddelar att Birger Sjöberg-medaljen tilldelats sångaren, kompositören, pianisten och professorn Sven Kristersson för sina synnerligen framstående insatser att föra Sjöbergs namn vidare. Med sin stilsäkra musik till 25 av Birger Sjöbergs efterlämnade dikter och med sin musikteaterföreställning ”Galendansaren” har Sven Kristersson nått ut till kretsar, inte minst inom den akademiska världen, där Birger Sjöbergs betydelse i den svenska litteraturhistorien tycks ha hamnat i skymundan. En sångbok med alla de nya sångerna, komplett med pianosättning, är nu färdig för tryckning. Med denna utgåva uppenbaras Birger Sjöbergs poesi och Sven Kristerssons musik som den perfekta svängbron mellan visa och romans! Medaljutdelningen ägde rum den 7 juni 2019.