Tidningen som för litteraturen vidare
Ges ut av De litterära sällskapen i Sverige

Nr 2 /2023 – Författaren i staden

Vad gör Sveriges kommuner för ”sina” författare”? Parnass har genomfört en stor enkät för att se vad som händer runt om i landet och fått till svar att kommunernas starka fokus på det lokala bidrar till läsfrämjande. Hör vad biblioteks- och kulturcheferna säger och kolla in vår karta.

”En annan Edith” borde få Augustpriset

Agneta Rahikainens doktorsavhandling från 2014, Kampen om Edith – biografi och myt om Edith Södergran, är ett praktexempel på litteraturvetenskapens förnyelse i vår tid – den kritiska hållning som redovisar vad eftervärlden faktiskt vet om en författare och rensar bort alla gissningar och mytbildningar som legat till grund för tidigare forskning. För att sedan med […]

Reseskildringar som överträffar det mesta

Må vara att tips på sevärdheter, innekrogar och piffiga boutique-hotell saknas, den här reseberättelsen överträffar det mesta i genren. Framställd med berättarglädje och flyt i språket. Därmed också ett utmärkt exempel på universitetens tredje uppgift: att föra ut vetandet till det omgivande samhället.

En guldgruva med spännande material

Men vad är då en karikatyr enligt Johannesson? En igenkännbar individs ansikte och kroppsspråk, oavsett om situationen är skämtsam eller ej. Istället är det humorn, inte skämtet, som är karikatyrens raison d’être.

”Jag älskar trycksaker”

Under 30 år har produktionsledaren Frida Jonasson hängt sig kvar i tryckeribranschen. I höstas fick hon kliva in genom portarna till Bonnierförlagen. Tillsammans med produktionschefen och ett tiotal kolleger ser -Frida -Jonasson till att boken produceras, rent tekniskt, och levereras i tid. – Jag ska kunna säga: Om vi gör så här blir det billigare, om […]

Nirstedt lever på poesin

– Jag är less på den traditionella bilden av en förläggare som en grosshandlarfigur som bjuder på lunch och är storslagen och signerar kontrakt. Jag vill ha en ärlig och uppriktig relation med författaren, säger Gunnar Nirstedt.

Att fånga Frödings själ

Anita Stjernlöf-Lund gillar att vara en doldis. En prisbelönad sådan, ska tilläggas. I samma anda vill hon att hennes design ska verka utan att skrika på uppmärksamhet.

Jag – en världsförbättrare!

Har du testat ChatGPT? Frågan om den artificiella intelligensens (AI:s) nya hajpade chattrobot har svept in över landet. Tro inte på allt den berättar för dig!

En översättning är som en växt med nya skott

Nils Håkansons succé förra året med långessän Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning, som bland annat fick Augustpris i fackboksklassen, har öppnat ögonen för många om vad litterär översättning går ut på. Men den ytterst välskrivna och pedagogiska boken är frukten av en utveckling som har pågått länge, […]
Ladda fler
Fail to load posts. Try to refresh page.

Vill du prenumerera?