Tidningen som för litteraturen vidare
Ges ut av De litterära sällskapen i Sverige

Ung blick på Fogelström

När Natascha Laszlo i år blev ny ordförande för Per Anders Fogelström-sällskapet var det något som stack ut: att hon är 29 år. Och visst har åldern betydelse, tror hon: – Vi vet hur man når ut till folk på ett annat sätt.

Attacker mot ungas läsning

Det har nästan alltid funnits moraliska synpunkter på vad barn och ungdom får och inte får läsa. Präster, folkskollärare, bibliotekarier och föräldrar har hyst oro över läsval – och ibland har moral-panik uppstått.

En kväll i Lottas värld

I Lotta-cirkeln fuskas det inte med läsningen och där tar samtalsämnena aldrig slut. Deltagarna fullkomligen älskar den värld som Ester Ringnér Lundgren har skapat.

Vilken bok har förändrat dig?

Ibland händer det något alldeles extra under läsning. Parnass frågade några läsare om vilken bok som har förändrat dem.

Böcker som fostrar, utbildar, omdanar …

Författare kan skriva med ett ärende, men kan skönlitteratur förändra -samhället? Det beror på vad vi lägger i ordet förändra. ”Frågan kan egentligen bara avgöras i efterhand och inte ens då blir den beständig”, säger Åsa Arping - professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

En timme för läsningens skull

I kväll den 8 september är vi många som deltar i Read Hour – gemensam läsning på nätet mellan klockan 19 och 20 – för att stärka läsningen i alla åldrar. Initiativet kommer från Finland, där Barn- och ungdomsstiftelsen drev en stor läskampanj 2019 som kulminerade på FN:s läskunnighetsdag den 8 september – nu förs den också vidare här i landet av Läsrörelsen som arbetar för ett läsande Sverige.

När Svenska Akademien väljer dikter till barnen

Hur går Werner Aspenström, Edith Södergran och Harriet Löwenhjelm hem bland sexåringar? ”Jag måste erkänna att jag kände mig lite skeptisk först”, säger skolbibliotekarien Ulrika Håkansson Kallin.

Witt-Brattström lyfter äktenskap som lämnat spår

I decennier har Moa Martinsons och Harry Martinsons författarskap behandlats som åtskilda från varandra, trots att flera av deras största verk kom till under åren de levde tillsammans. Nu vill litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström ändra på det. Text: Sally Henriksson • Foto: Ylva Sundgren

Mot bokskogen!

Runt om i landet sjuder engagemanget för våra svenska författare. Det spelas teater, skrivs manus, läses dikter och spånas kring de bästa apparna. Häng med på en resa till ­litterära sällskap runt om i Sverige. I Sollefteå finns Laura Fitinghoffsällskapet.
Ladda fler
Fail to load posts. Try to refresh page.

Vill du prenumerera?