Tidningen som för litteraturen vidare
Ges ut av De litterära sällskapen i Sverige

Nr 4 / 2023 – Sara Lidman och därefter

Vi firar 30 år med ett temanummer om Sara Lidman. Hon slog igenom storstilat 1953 med Tjärdalen, som snabbt sålde hela 80000 exemplar. Om berättartraditionen är stark i Västerbotten där Sara Lidman höll till, så är fästet för litterära sällskap ännu starkare en bit söderut längs östkusten. Läs om det elfte i Västernorrlands län, Frida Stéenhoff-sällskapet, som hyllar författaren som införde ordet feminism på det sätt vi känner det i dag i svensk debatt.

366 dagar av ett författarliv

Lev! Uppmanade Sara Lidman som hälsningsfras i slutet av brev. I Levtrådar – ett och hundra år med Sara Lidman presenterar redaktören Harald Larsen ett spännande myller som ger många ledtrådar till hur författaren levde sitt eget liv.

Skapa ett litteraturmuseum!

... och med ens känns frågan så uppenbar – varför har inte vi ett liknande litteraturmuseum i Sverige? I Sverige som i Irland finns förstås fantastiska enskilda författarhus och -museer, men fördelen här är det övergripande temat läsning, och läsning för alla. Vi borde skapa ett bums här också!

Dagerman hyllas med ”Tysk höst” som pjäs

Den 5 oktober i år skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år, vilket uppmärksammas på många håll. På Uppsala stadsteater sätts Tysk höst upp för första gången, ­dramatiserad av reportage­experten Stig Hansén.

”En annan Edith” borde få Augustpriset

Agneta Rahikainens doktorsavhandling från 2014, Kampen om Edith – biografi och myt om Edith Södergran, är ett praktexempel på litteraturvetenskapens förnyelse i vår tid – den kritiska hållning som redovisar vad eftervärlden faktiskt vet om en författare och rensar bort alla gissningar och mytbildningar som legat till grund för tidigare forskning. För att sedan med […]

Reseskildringar som överträffar det mesta

Må vara att tips på sevärdheter, innekrogar och piffiga boutique-hotell saknas, den här reseberättelsen överträffar det mesta i genren. Framställd med berättarglädje och flyt i språket. Därmed också ett utmärkt exempel på universitetens tredje uppgift: att föra ut vetandet till det omgivande samhället.

En guldgruva med spännande material

Men vad är då en karikatyr enligt Johannesson? En igenkännbar individs ansikte och kroppsspråk, oavsett om situationen är skämtsam eller ej. Istället är det humorn, inte skämtet, som är karikatyrens raison d’être.

”Jag älskar trycksaker”

Under 30 år har produktionsledaren Frida Jonasson hängt sig kvar i tryckeribranschen. I höstas fick hon kliva in genom portarna till Bonnierförlagen. Tillsammans med produktionschefen och ett tiotal kolleger ser -Frida -Jonasson till att boken produceras, rent tekniskt, och levereras i tid. – Jag ska kunna säga: Om vi gör så här blir det billigare, om […]

Nirstedt lever på poesin

– Jag är less på den traditionella bilden av en förläggare som en grosshandlarfigur som bjuder på lunch och är storslagen och signerar kontrakt. Jag vill ha en ärlig och uppriktig relation med författaren, säger Gunnar Nirstedt.
Ladda fler
Fail to load posts. Try to refresh page.

Vill du prenumerera?