Tidningen som för litteraturen vidare
Ges ut av De litterära sällskapen i Sverige

Nr 2/2022 Politik och förändring

Författare kan skriva med ett ärende, men kan skönlitteratur förändra samhället? Kulturjournalisten Bella Stenberg har borrat djupt i frågan och presenterar en lista på 20 böcker som gjort skillnad. Där återfinns bland andra Fredrika Bremers Hertha, eller En själs historia: teckningar ur det verkliga lifvet, Ivar Lo-Johanssons Godnatt, jord och Katarina Taikons Katitzi.

Vilken bok har förändrat dig?

Ibland händer det något alldeles extra under läsning. Parnass frågade några läsare om vilken bok som har förändrat dem.

Böcker som fostrar, utbildar, omdanar …

Författare kan skriva med ett ärende, men kan skönlitteratur förändra -samhället? Det beror på vad vi lägger i ordet förändra. ”Frågan kan egentligen bara avgöras i efterhand och inte ens då blir den beständig”, säger Åsa Arping - professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

En timme för läsningens skull

I kväll den 8 september är vi många som deltar i Read Hour – gemensam läsning på nätet mellan klockan 19 och 20 – för att stärka läsningen i alla åldrar. Initiativet kommer från Finland, där Barn- och ungdomsstiftelsen drev en stor läskampanj 2019 som kulminerade på FN:s läskunnighetsdag den 8 september – nu förs den också vidare här i landet av Läsrörelsen som arbetar för ett läsande Sverige.

När Svenska Akademien väljer dikter till barnen

Hur går Werner Aspenström, Edith Södergran och Harriet Löwenhjelm hem bland sexåringar? ”Jag måste erkänna att jag kände mig lite skeptisk först”, säger skolbibliotekarien Ulrika Håkansson Kallin.

Witt-Brattström lyfter äktenskap som lämnat spår

I decennier har Moa Martinsons och Harry Martinsons författarskap behandlats som åtskilda från varandra, trots att flera av deras största verk kom till under åren de levde tillsammans. Nu vill litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström ändra på det. Text: Sally Henriksson • Foto: Ylva Sundgren

Mot bokskogen!

Runt om i landet sjuder engagemanget för våra svenska författare. Det spelas teater, skrivs manus, läses dikter och spånas kring de bästa apparna. Häng med på en resa till ­litterära sällskap runt om i Sverige. I Sollefteå finns Laura Fitinghoffsällskapet.

Striden om biografin

Biografier över kända personer väcker ofta uppmärksamhet, klättrar på försäljnings­listorna och blir omskrivna på kultursidorna. Författarna beskrivs inte sällan som ­pionjärer. Men stämmer det? Parnass upptäcker en känslig konflikt mellan två ­yrkesgrupper med vitt skilda förhållningssätt till fackboksskrivande.

”Dikter kan ju smyga sig på en”

I mer än 40 år har hon skrivit om sitt liv, trots att hon debuterade som 48-åring. – Mitt uppsåt har aldrig varit att ställa ut någon på ett negativt sätt. Men man kan inte göra gullegull av allt, säger naturmänniskan och ensamvargen Elsie Johansson.

Vistelsestipendium i Olofströms kommun 2022

Är du verksam inom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans eller liknande? Då kan du söka ett Olofströms kommuns vistelsestipendium. Utövare som arbetar i Harry Martinsons eller Sven Edvin Saljes anda får företräde.  Annons finns i Parnass nr 4 2021, men det har smugit sig in ett fel. Stipendiet gäller för sommaren 2022 och kan sökas fram […]
Ladda fler
Fail to load posts. Try to refresh page.

Vill du prenumerera?