Tidningen som för litteraturen vidare
Ges ut av De litterära sällskapen i Sverige

Parnass nr 1 2023 / Bokens doldisar

Här träffar du bokens doldisar! Läs om formgivaren som fångar ­ Frödings själ. Förläggaren som ser utgivningen av poesi som förlagets ekonomiska ryggrad – från Stagnelius till Ann Jäderlund. Korrläsaren som stänger av sin inbyggda autokorrekt.

Jag – en världsförbättrare!

Har du testat ChatGPT? Frågan om den artificiella intelligensens (AI:s) nya hajpade chattrobot har svept in över landet. Tro inte på allt den berättar för dig!

En översättning är som en växt med nya skott

Nils Håkansons succé förra året med långessän Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning, som bland annat fick Augustpris i fackboksklassen, har öppnat ögonen för många om vad litterär översättning går ut på. Men den ytterst välskrivna och pedagogiska boken är frukten av en utveckling som har pågått länge, […]

Hallå, gästredaktör John Swedenmark!

Foto: Charlotta Kåks Röshammar Varför tackade du ja till att rodda vårt översättartema? – Det var ingen tvekan. Jag har som medlem i Översättarsektionen av Författarförbundet länge varit med om att kämpa för att göra yrket synligare. Sen har jag skrivit och pratat mycket om översättning i olika sammanhang. Är med i flera litterära sällskap och […]

Ung blick på Fogelström

När Natascha Laszlo i år blev ny ordförande för Per Anders Fogelström-sällskapet var det något som stack ut: att hon är 29 år. Och visst har åldern betydelse, tror hon: – Vi vet hur man når ut till folk på ett annat sätt.

Attacker mot ungas läsning

Det har nästan alltid funnits moraliska synpunkter på vad barn och ungdom får och inte får läsa. Präster, folkskollärare, bibliotekarier och föräldrar har hyst oro över läsval – och ibland har moral-panik uppstått.

En kväll i Lottas värld

I Lotta-cirkeln fuskas det inte med läsningen och där tar samtalsämnena aldrig slut. Deltagarna fullkomligen älskar den värld som Ester Ringnér Lundgren har skapat.

Vilken bok har förändrat dig?

Ibland händer det något alldeles extra under läsning. Parnass frågade några läsare om vilken bok som har förändrat dem.

Böcker som fostrar, utbildar, omdanar …

Författare kan skriva med ett ärende, men kan skönlitteratur förändra -samhället? Det beror på vad vi lägger i ordet förändra. ”Frågan kan egentligen bara avgöras i efterhand och inte ens då blir den beständig”, säger Åsa Arping - professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ladda fler
Fail to load posts. Try to refresh page.

Vill du prenumerera?