Svensk Bokhandel om ”Sverige Läser!”

Kalle Laxgård skriver under rubriken ”Sätter ljus på tusen år av svensk litteratur”:

Sverige läser! har undertiteln 1066 böcker ur tusen år av svensk litteratur från vikingatid till år 2000.

I själva verket tror Birgitta Wistrand, ordförande i Dels och en av redaktörerna till Sverige läser!, att boken innehåller tips på runt 1 100 titlar – men 1066 lät bättre.

Enligt henne behövs Sverige Läser! av många skäl: Svenskarna måste läsa mer, behöver bra tips, bibliotek måste lyfta fram fler äldre titlar, förlag tillgängliggöra mer ur sin backlist…

– Vi får hela tiden frågan: Vad ska man läsa för böcker? Dagstidningarna talar bara om böcker som kom ut förra veckan. Vi vill visa på att den svenska litteraturskatten är enorm. När vissa pratar om kanon, att det finns 20 böcker, vill vi visa på att det finns 1066 böcker – åtminstone – som är jättebra, säger Birgitta Wistrand till SvB.

Det har tagit samlingsorganisationen Dels, som består av 126 sällskap, tre år att vaska fram verken ur den svenska litteraturskatten. Boken gav även upphov till ett seminarium under Bokmässans inledning, som snart också finns att se på UR play.

– Det är väldigt mycket snack om författarna. Men i boken skrivs författarna i versaler och vanlig text, medan titlarna är halvfeta och kursiva. Det är vårt sätt att säga: Det är böckerna som är viktiga, inte författarna, säger Birgitta Wistrand.

Hur gjorde ni urvalet?

– Vi har varit fem redaktörer och vi har haft massa bra hjälp. När det gäller poesin till exempel har Jonas Ellerström gått igenom den. För barn har vi haft Läsrörelsen och Barnboksakademin. Sedan har vi haft hjälp av personer som Ivo Holmqvist, Maria Schottenius, Ebba Witt-Brattström… väldigt många har granskat och kollat. Det är väl manglat.

Ska man se verken som lyfts fram som tidernas bästa svenska böcker?

– Nej, det tycker jag inte. Det är böcker som är härliga att läsa. Och vi vill fortsätta utvidga detta på nätet, med fler böcker. Det här är ett första steg.

Boken inleds med en bild av Rökstenen, en runsten från 800-talet. Är den en must read?

– Det är det första som är skrivet på svenska. Så ja, den är viktig. Sedan har vi med bruksprosa, vigselformulär som är väldigt svåra att hitta – om man vill gifta sig på ett annat sätt. I mitten av boken finns lite läsanvisningar, råd om läsecirklar och förslag på hur man kan komma åt läsning.

Du nämnde själv ordet kanon. Behöver vi en litteraturkanon i Sverige?

– Nä. Jag kallar det ”kanonkorsett”.

Vad är det?

– Det är att man gör sig mindre än man är. Man vill inte visa hur mycket fin litteratur man har. Vi vill vara inkluderande, komma med fler tips.

Coronapandemin har tvingat samtliga inblandade i årets Bokmässa att tänka om. Birgitta Wistrand berättar att Dels hade storslagna planer på att lansera sitt nya folkbildningsprojekt: Samtliga 1066 verk i boken skulle finnas på plats i fysisk form i sällskapets monter på Svenska mässan.

– Vi skulle ha en hörna där vi skulle ha högläsning ur dem, en maratonläsning under fyra dagar. Men det får blir nästa år istället, säger Birgitta Wistrand.

Läs mer