Vilken bok har förändrat dig?

Ibland händer det något alldeles extra under läsning. Parnass frågade några läsare om vilken bok som har förändrat dem.

Mamduh Halawa, 25 år, psykolog, Uppsala.

– The power broker: Robert Moses and the fall of New York, av Robert A. Caro. Det är en realistisk och rå skildring av vad som krävs för att nå toppen, om makt och korruption. En biografisk skildring av en byråkrat i New York 1920–70, en idealistisk kille som vill slå sig fram, och som förlorar sig själv i detta. Det är den bästa bok jag läst, tror jag. Om tjänster och gentjänster, hur det politiska systemet funkar. Jag fick en förståelse för hur organisationer funkar, att det bara är människor. Det förändrade min bild av hur saker görs på riktigt, den inblicken och sättet att tänka har påverkat mig.

Annika Thorén, 47 år, teknikkonsult, Stockholm:

– Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Min faster läste den för mig i sin sommarstuga. Den fick mig att bli mer nyfiken och uppmärksam på saker i vardagen som man annars inte ser. En blomma som rör sig, en tordyvel som flyger, det är där det magiska finns. Att ta med sig de små underverken i vardagen.              CKR

Henrik Henriksson, 45, litteraturutvecklare i Jönköpings län.

– Brott och straff av Fjodor Dostojevskij som jag läste för tio, tolv år sedan. Jag fick upp ögonen för hur bred och djup litteratur kan vara. Spännande, filosofisk, dramatisk samtidigt. Jag fick en ny syn på litteratur, som annars är så genreuppdelad. Och även på det rent filosofiska: om brott och straff, och om synd och skuld.  Jag fick en mer komplex syn på människan, människans beteende och vilket ansvar man har för sina handlingar. Jag blev djupt förvirrad på ett positivt sätt.

Stina Sundling, 58, fil.dr i sociologi, artist och estradpoet, Göteborg.

– Paul Auster, New York-trilogin och Walter Benjamins Passageverk. Här blev jag starkt berörd. Det finns olika lager, jag måste läsa om. Jag tar med mig det när jag reflekterar över olika saker. Jag ser en koppling mellan verken och skrev det till Paul Auster. Jag fick svar från hans assistent att Auster inte påverkats av Benjamin, men att en annan forskare gjort samma iakttagelse.

Charlotta Kåks Röshammar