DELS Medlemsbrev 3/2020

Medlemsbrev nr 3/2020 från styrelsen för DELS

Detta är ett mailutskick till kontakt-personer inom DELS’ medlemskrets.

Vi ber er att sprida innehållet vidare till alla/rätt person i er styrelse!

OCH GLÖM INTE MEDDELA NYA KONTAKTPERSONER/ ADRESSER!!!

Läs mer om allt som händer i sällskapen runt om i landet på www.dels.nu

Bokmässan

Bokmässan i Göteborg i september blir helt digital. Den ställs om från fysisk bokmässa till i år digital bildningshubb inom skol- och biblioteksvärlden och en litteraturfestival. DELS seminarium kring ”Sverige Läser”-projektet kommer att spelas in och sändas digitalt. Om något sällskap vill vara med i den digitala verksamheten och göra egna presentationer eller framträdanden så går det bra att producera inslagen och skicka dessa till Bokmässan som välkomnar lokala initiativ!

De sällskap som har betalat in anmälningsavgift till Bokmässan kan få slantarna tillbaka minus 1 500 kr eller låta dem stå som avgift för nästa års mässa och då få 20 procents rabatt.
Vad vill ni göra i samband med årets Bokmässa? Hur tänker ni medverka vid nästa års mässa?
Hör av er till Birgitta Wistrand, birgitta.wistrand@littvet.uu.se eller Kristina Lundgren, irma.lundgren@gmail.com.

Lycka är att läsa!

En bok
En bok är en trädgård som bär dig hän – En bok ger din kropp en själ, så sant-
En ny bok är som att skaffa en ny vän-
En omläst bok är att träffa en gammal bekant

De verksamheter som DELS startade under 2018 på temat ”Sverige Läser kommer att resultera i en pocketbok, som ligger färdig lagom till Bokmässan. Som underlag har medlemssällskapen kommit med sina förslag på läsvärda titlar ur den svenska litteraturskatten, men DELS har även ringat in författare som inte har några egna sällskap.
En efterlängtad uppslagsbok över våra litterära verk!
Ursprunget kommer från Frankrike där det på 1980-talet gjordes en liknande guide, ”La Bibliothèque Idéale”. En gedigen bok på tusen sidor med listor över boktitlar. Projektet fick efterföljare i England, Italien och Ungern.
Nu lanserar DELS en svensk guide för att stärka intresset för läsning och återutgivning av svensk litteratur.
Här får du tips om böcker som du ”måste” läsa för att få chansen att bli exalterad!
Pocketboken, på ca 250 sidor och med över tusen titlar, kommer att tryckas i
2 000 exemplar. Normalpriset blir 50 kr, men räkna med kampanjpris på 20 kr vid mässor, utställningar och särskilda events.
Redaktörsgruppen bakom boken är Olof Holm, Kristina Lundgren, Barbro Thomas, Göran Wessberg och Birgitta Wistrand.

Parnass

Litteraturmagasinet Parnass har nu kommit ut med sitt sommarnummer med tema Maria Sandel. Det blev tyvärr ingen offentlig release av numret på grund av coronapandemin.
Nästa nummer planeras till 7 september och då handlar det främst om journalisten Jolo, Jan Olof Olsson och diktaren Dan Andersson – vi minns hans tragiska död för etthundra år sedan.
Årets sista nummer tar upp humorn i olika former och under olika perioder – inte minst som hjälp och stöd i orostider.
Den nye redaktören för Parnass Charlotta Kåks Röshammar kommer att få ett redaktionsråd knutet till tidningen och som består av journalisterna Lena Tallberg från Gustavsberg och Ingrid Norrman från Göteborg samt creative directorn Jon Edergren från Stockholm.
Tipsa gärna Charlotta Kåks Röshammar om vad Parnass bör innehålla och om olika aktiviteter! Hon nås på mobil 079-3328144 eller via mejl charlotta@parnass.nu.
Sällskapen kan förstås även stötta Parnass genom att annonsera om författarhem och författarmiljöer eller olika kulturella evenemang. I dessa coronatider är det nu främst inhemska events som gäller!

Eva Gottfridsson heter Parnass annonssäljare och kan kontaktas på annons@parnass.nu eller eva@gottfridsson.se.

Litterära matinéer

De litterära matinéerna med högläsning, musik, föredrag och samtal i DELS regi under våren 2020 gick att genomföra halvvägs. Sedan kom pandemin och stoppade upp arrangemanget.
Två succéartade matinéer hölls i mars i Hartwickska Huset i Stockholm med Dan Andersson Sällskapet, Werner Aspenströmsällskapet, Maria Sandelsällskapet och Sällskapet Moas Vänner.
Vi planerar för fyra matinéer i höst under oktober-november och har med de kvarstående sällskapen; Svensk Mediehistorisk Förening, Personhistoriska Samfundet, Sara Lidmansällskapet, Jan Fridegårdsällskapet samt Frank Heller-sällskapet, ett nästan fullständigt program klart. Men vi bjuder givetvis in fler sällskap att vara med.
Intresserade kan höra av sig till Kristina Lundgren, irma.lundgren@gmail.com.

Årsmötet

DELS årsmöte äger rum torsdag den 10 september klockan 18.00.
Det blir ett digitalt möte via zoom. Verksamhetsberättelsen kommer att läggas ut på hemsidan.

Inställt

Bokbordet på Drottninggatan och högläsningsprogrammet på Norra Latin i Stockholm den 15 augusti är inställt.

DELS hemsida

Vad händer i de litterära sällskapen och vilka kulturevenemang planeras landet runt? Vad kan du läsa om i litteraturmagasinet Parnass?
Mer information på DELS hemsida www.dels.nu!

Ordspråket

Hellre barfota än boklös (Island)

Hälsningar från DELS styrelsen genom
Georg Hahne
georg.hahne@telia.com