Sällskapsliv i ABF-huset: Litterär matiné med Gullberg-sällskapet

Enastående bildad herre

Söndagen den 21 oktober var det Gullberg-Sällskapets tur i DEL:s populära höstserie med litterära matinéer på ABF-huset i Stockholm. Ett 40-tal Gullbergintresserade hade infunnit sig och under halvannan timme fick de veta mer om Gullberg i allmänhet, om Gullberg i Svenska Akademien i synnerhet och om Gullbergs diktsamling Ensamstående bildad herre i all dess träffsäkerhet.

Först ut var Bo Gentili, Gullberg-Sällskapets ordförande, som gav ett antal bildsatta biografiska snapshots från Hjalmar Gullbergs liv i Malmö, i Lund, i Falsterbo, i Stockholm och i ett vitt hus tillsammans med Greta Thott i Bökeberg.

Med det hade han lagt grunden för Arne Järtelii presentation av Gullbergs 20 år (1940–61) i Svenska Akademiens tjänst. Det visade sig där att Gullberg med tiden växte in i sin roll i Akademien, men de första åren betraktade han det som ”det akademiska gubbhuset”.

Jonas Ellerström avslutade med att dissekera Gullbergs diktsamling Ensamstående bildad herre (1935). Det var inte den som tog in Gullberg i Svenska Akademien, men bakom samlingens lätta anslag visade det sig finnas ett allvar med flera bottnar.

Avslutningsvis presenterade det 20-årsfirande Gullberg-Sällskapet sin nya skrift – Vänskaper – i sin med det 15 titlar långa skriftserie. Den finns att köpa på Gullberg-Sällskapets hemsida www.hjalmargullberg.se.

Arne Järtelius