Tre litteraturhistoriska hundraårsjubilarer

I år är det 100 år sedan Helga Henschen, Per Anders Fogelström och Stig Sjödin föddes.

Detta kommer att uppmärksammas med vandringar, utställningar och litteraturfester.

Helga Henschen, född i Stockholm och utbildad vid Konsthögskolan, är känd för en sina roliga och politiska teckningar. Hennes självbiografiska bok Vägen till Rebella , 1981, blev en stor framgång för henne som författare. Hundraårsdagen av hennes födelse kommer att uppmärksammas med bland annat utställningar på Thielska galleriet i Stockholm och Marbouparken i Sundbyberg.

Per Anders Fogelström, känd och älskad författare till skildringarna av Stockholm, skulle ha blivit 100 år den 22 augusti. Hans författarskap och samhällsengagemang uppmärksammas i hela Stockholm under året i en mängd olika evenemang. Hans verk kommer att belysas på scen, i SVT:s program K special, i studiecirklar, under vandringar i Stockholm och på många andra sätt.

Stig Sjödin, arbetarförfattare och poet, arbetade tio år på Sandvikens Jernverk innan han flyttade till Stockholm där han bodde resten av livet. På hundraårsdagen av hans födelse den 7 oktober blir det litteraturfest där bland annat inbjudna författare som fått Stig Sjödin-priset kommer att medverka. Stadsvandringar i Sandviken och högläsning av hans dikter blir det också.