Varför inte besöka en litterär plats i sommar?

Sommar, hemester och utflyktstider närmar sig. Litteraturen har mycket att erbjuda. Här några tips avsedda att inspirera.
Kanske är ett traditionellt besök i favoritförfattarens barndomshem, som Selma Lagerlöfs Mårbacka eller Sara Lidmans Missenträsk, vad som passar in i övriga planer.
Vill man hellre besöka de litterära miljöer man läst om är Marsliden den plats där familjen Paulssons i Bernhard Nordhs bok I ”Marsfjällets skugga” bosätter sig lätt att finna. Längre söderut, i Sunne, kan man gå runt med karta och telefon och skanna in QR-koder för att se platser och höra berättelser ur Göran Tunströms böcker.
För den som vill vandra i landskapet finns Utvandrarleden i Emmaboda kommun med möten ur Vilhelm Mobergs miljöer eller de kortare litterära stigarna på Öland, var och en med sitt upplägg.
Kanske vill man åka Busstur med guide och se mycket på en dag, t.ex turen Författare i Södra Dalarna. Eller helt enkelt sitta still och meditera på en litterär plats som Ebba Lindqvist plats i Grebbestad.
Med SMALIT-kartan i telefonen får man en ny bild av Jönköpings läns besöksmål och har att göra hela sommaren om man vill se allt.
Detta är bara ett litet axplock av vad som finns, sådant som är enkelt att hitta på nätet. De litterära sällskapen har väldigt mycket mer på sina hemsidor, så leta upp ett sällskap ock titta under rubriken aktiviteter. Och ej att förglömma: Parnass nästa nummer innehåller ”Öppna dörrar” om en del av det som händer i sommar.
Ut och besök, läs och res, eller tvärtom besök först och bli inspirerad att läsa sen.