Res litterärt

Nr 2 2024
Följ med på en resa runt Sverige i jakt på författarinnor som står staty. Manliga författare har länge hyllats med porträttlika statyer, men hur ser det ut när de kvinnliga författarna får allt fler statyer uppförda efter sig? Elin Wägnersällskapets Berit Linden, konstvetare, har tagit sig an frågan och gjort en gedigen kartläggning och analys.
Att böcker kan försätta oss i rörelse skriver litteraturvetaren Camilla Brudin Borg om. Pilgrimslitteraturen har fått vandringen längs klassiska leden El Camino att öka från något hundratal på 1980-talet till att över 300 000 vandrare nu årligen når katedralen i Santiago de Compostela i norra Spanien. Redan 1341–1343 gjorde Birgitta Birgersdotter, heliga Birgitta, denna resa. Hon har för övrigt sågats ut ur en ekstam med motorsåg av skulptören Torbjörn Lindgren och kan ses i Upplands Väsby.

Maria Wahlström håller föreläsningar på Stockholms universitet om Stockholm i litteraturen och för Parnass lyfter hon några klassiska platser. Kombinera läsningen med sightseeing i huvudstaden! Jag har själv vandrat i Dan Anderssons fotspår och upptäckt att vi hållit till i samma lokal på Barnhusgatan i Stockholms city med sisådär ett sekels mellanrum.

Karlfeldtsamfundets Ola Nordenfors och Gustaf Bergel berättar om hur de skapat ett tonsättarregister över vår antagligen mest tonsatta poet. Där går det att se vilka dikter som finns tonsatta och av vem. Visst vore det roligt om fler sällskap följde efter? Läs också mer om Johan-Olov-sällskapet och Pälle Näver-Sällskapet, liksom om Hjalmar Bergmans resor med sin fru Stina. Med mera!

I numret finns också vår populära Sverigekarta och temat ­ÖPPNA DÖRRAR, med annonser om författarhem och andra litterära resmål och evenemang.