Har du testat ChatGPT? Frågan om den artificiella intelligensens (AI:s) nya hajpade chattrobot har svept in över landet. Snart behöver vi inte en endaste mänsklig hand för att vare sig skriva manus, välja ut vilka böcker som ska ges ut, redigera språk och innehåll, eller göra omslag. AI fixar skivan. Eller?
Vi journalister har den senaste månaden jublat över den automatiska transkriptionsservicen Good Tape. Timslånga inspelade intervjuer överförs till text på bara några minuter. Visst behövs det justeringar, kulturvetarlinjen blev till exempel kulturbytarlinjen, men arbetet att gå igenom texten tar en bråkdel av tiden det tar att lyssna och skriva ner intervjun för hand. Det jobbet saknar väl ingen.
Korrekturläsaren och redaktören Corinna Müller bad ChatGPT att lista alla fel vad gäller stavning, grammatik och meningsbyggnad i en exempeltext. En lista med lösningsförslag presenterades visserligen, men riktigt övertygad om tjänstens förträfflighet blev hon inte. Däremot tror hon på AI för korrekturläsning inom några år, åtminstone för det mest mekaniska fel-letandet. Och hon välkomnar det – själv kan hon syssla med de mer kreativa sidorna av textförbättring, tänker hon.
ChatGPT kan producera texter om det mesta. Grammatiken verkar närmast felfri, källor tycks den dock inte veta något om (så har också den första svenska studenten varnats för ChatGPT-fusk). Men kan ChatGPT ersätta skribenter? Min man bad den att berätta något om ”författaren Charlotta Kåks Röshammar”. Svaret blev att jag har skrivit flera kritikerrosade böcker (i själva verket en, inte jätte-uppmärksammad) på temat rättvisa, jämställdhet och miljö (integration, och jo, möjligtvis jämställdhet), växte upp i Älvdalen (Hedemora) och studerade journalistik i Stockholm (Göteborgs universitet). Min mest kända bok är Flickorna (var det inte Emma Cline som skrev den?). Jag har tydligen också varit involverad i organisationer för att främja hållbart boende (?) och är känd för att ”främja positiv förändring i världen” (fantastiskt, eller hur?). Jag fick mig ett gott fniss. Det är förstås oroande om fejkad fakta sprids, men samtidigt: än regerar mänskligheten.
Vårt tema ”Bokens doldisar” visar att roller på förlagen försvinner, ändras och går ihop, men att skaran som står redo att lyfta författarnas gärningar är stor.
För övrigt minns jag Fyra lejon äter middag som en PIXI-favorit från barndomen, vilken är din? Läs om Maria Nilsons studie av dessa miniböcker och mycket mer i Parnass nr 1 2023.