Sverige har världsrekord i litterära sällskap – gå med i ett eller två!
I Sverige arbetar över 150 sällskap, ägnade åt en svensk eller utländsk författare, en epok (unga Skåne), en genre (Deckarvännerna), en publiceringsform (Svensk Mediehistorisk förening) eller ett förhållningssätt (Romantiska Förbundet).
De litterära sällskapen verkar över hela landet inte sällan har man en krets kring författarens födelseort och ett i Stockholm. Det har bland andra Eyvind Johnson, Sara Lidman och Harry Martinson med kretsar både i Boden, Umeå, Växjö och Stockholm.
De sällskap som arbetar med giganter som Almqvist, Lagerlöf och Strindberg är ofta djupt engagerade i forskning och samarbeten med vetenskapliga råd och universitet för utgivning av brev och återutgivningar av författarskapet.
Ett typiskt program består i föredrag, film och samtal kring författaren och hens verk. Kanske också en god måltid, musik och uppläsning. Allt beroende på författaren och sällskapets inriktning. Bokcirklar, litterära vandringar eller resor i författarens fotspår anordnas också.
Sällskapen
Hans Lidman
Författaren och fotografen Hans Lidman (1910-1976) skrev om resor och vandringar, om natur och människor, från början mest från hembygden Ovanåker i Hälsingland, senare allt längre bort. Nordkalotten fick en särskild plats i hans författarskap. Hans böcker såldes i stora upplagor i de nordiska länderna under 50 och 60-talen. Böckerna om fiske blev kanske hans största framgång, men Lidmans böcker är svåra att genrebestämma därför att de innehåller en blandning av skönlitteratur, dokumentärer om människor och natur och hans egna tankar och upplevelser. Till Hans Lidman-sällskapets syften hör att stödja natur- och folklivsskildring på svenska genom att utdela ett penningpris för skildringar i ord eller bild av natur och människor i Norden, med konstnärlig gestaltning och känsla för ekologiska samband.
Harriet Löwenhjelm
Harriet Löwenhjelm (1887-1918) är en av Sveriges mest originella diktare och samtidigt en uttrycksfull bildkonstnär. En minor classic som i motsats till flertalet generationskamrater aldrig helt fallit i glömska utan ständigt haft en liten men hängiven läsekrets. Hon har romantiserats och mytologiserats – livshistorien har inbjudit till det: hon blev endast 31 år och slog igenom postumt. Harriet Löwenhjelm-sällskapet, bildat 2010, är samlingspunkten för alla som intresserar sig för hennes liv och verk. Sällskapets syfte är att verka för ökad kännedom om Harriet Löwenhjelms diktning och bildkonst samt hennes person och miljöer med anknytning till hennes liv.
Harry Martinson
Harry Martinson (1904-1978) räknas som en av de så kallade autodidakterna, självlärda författare från arbetarklassen. 1974 tilldelades han Nobelpriset i litteratur »för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos«. Harry Martinson-sällskapet bildades 1984 i författarens barndomssocken Jämshög i Olofströms kommun och är ett av de större litterära sällskapen i Sverige. Sällskapet publicerar en årsbok och medlemstidningen Doris samt anordnar föredrag, utflykter m.m.
Helga Henschen
Helga Henschen (1917-2002) målade i olja och akvarell, skulpterade, tecknade, illustrerade många böcker, och skapade ca 30 affischer. Hon finns representerad bl a på Moderna Museet, Nationalmuseum, Västerås och Eskilstuna konstmuseer, Sundbybergs Stadshus, och skolor, sjukhus och bibliotek runtom i Sverige. Som författare har hon utgivit 12 böcker, tre av dem självbiografiska. Helga var aktiv i KSF (Kulturarbetarnas Socialdemokratiska Förening), Fredsrörelsen och Broderskapsrörelsen, och arbetade för att hjälpa politiska fångar, barn och djur. Sällskapet Helga Henschens vänner bildades i mars 2004 i syfte att främja kännedomen om Helgas konst och författarskap och lyfta fram idéerna bakom hennes livsgärning
Helmer Grundström-sällskapet
Helmer Grundström (1904-1986) var en norrländsk arbetarförfattare och Klarabohem. Helmer Grundström-sällskapet har till uppgift att främja intresset för Grundströms författarskap, hans person och tidsmiljöer
Hjalmar Bergman
Hjalmar Bergman Samfundet är ett litterärt författarsällskap som stödjer forskning, publicerar skrifter och bedriver programverksamhet om Hjalmar Bergman och hans verk. Det grundades 1958 i det primära syftet att säkra utgivningen av Hjalmar Bergmans samlade skrifter.
Hjalmar Gullberg
Som student vid Lunds universitet skrev Hjalmar Gullberg (1898-1961) spexverser och utvecklade den gullbergska stilen i vilken han blandade högt och lågt, andligt och materiellt, och i sin första diktsamling 1927 slår han an den ton av främlingskap, dödslängtan och melankoli som ljuder i hela hans diktning. Den inåtvände, lärde diktaren blev på 1930-talet en folkkär skald, från 1936 radioteaterchef och ledamot av Svenska Akademien från 1940. Hjalmar Gullberg-sällskapet bildades sommaren 1998 och ser som sin uppgift att främja intresset för Hjalmar Gullbergs diktning, huvudsakligen genom att arrangera program kring skalden. Sällskapet ger också ut en skriftserie med texter av och om Hjalmar Gullberg.
Hjalmar Söderberg
Hjalmar Söderberg (1869-1941) är en av 1900-talets stora svenska författare. Han uppmärksammades tidigt för de egenskaper som fortfarande gör att han är älskad av många läsare: den personliga blandningen av vemod och skärpa, av allvar och lekfullhet, av melankoli och kvickhet, av oföretagsamhet och engagemang. Söderbergsällskapet stiftades 1985 för att främja intresset för Hjalmar Söderbergs författarskap, hans person och hans tidsmiljöer.
Horatio Hornblower
Svenska Horatio Hornblower-sällskapet grundades 2003 och är ägnat huvudpersonen i engelsmannen C.S. Foresters romaner om sjöstriderna under Napoleonkrigen (publicerade 1937-67).
Hugo Alfvén
Få svenska tonsättare har nått en så vidsträckt popularitet hemma och utomlands som Hugo Alfvén (1872-1960), och hans kompositioner har