I Sverige arbetar över 150 sällskap, ägnade åt en svensk eller utländsk författare, en epok (unga Skåne), en genre (Deckarvännerna), en publiceringsform (Svensk Mediehistorisk förening) eller ett förhållningssätt (Romantiska Förbundet).

De litterära sällskapen verkar över hela landet inte sällan har man en krets kring författarens födelseort och ett i Stockholm. Det har bland andra Eyvind Johnson, Sara Lidman och Harry Martinson med kretsar både i Boden, Umeå, Växjö och Stockholm.

De sällskap som arbetar med giganter som Almqvist, Lagerlöf och Strindberg är ofta djupt engagerade i forskning och samarbeten med vetenskapliga råd och universitet för utgivning av brev och återutgivningar av författarskapet.

Ett typiskt program består i föredrag, film och samtal kring författaren och hens verk. Kanske också en god måltid, musik och uppläsning. Allt beroende på författaren och sällskapets inriktning. Bokcirklar, litterära vandringar eller resor i författarens fotspår anordnas också.

Sällskapen

Filter: Alla | A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Pälle Näver
Pälle Näver

Smålandskalden och rimsmidaren Josef Högstedt alias Pälle Näver (1897-1986) var främst naturlyriker och fick inspiration till dikter genom naturupplevelser, årstidsväxlingar eller bara genom en liten oansenlig blomma. Han skrev även dikter om människor, många gånger med humoristiska inslag. Till 100-års minnet av hans födelse bildades ett Pälle Näversällskap. Sällskapet är en ideell förening som skall bevara Pälles livsgärning och ge nya generationer möjlighet att ta del av hans verk – Pälle Näver är och skall vara en del av en småländsk identitet.

Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvists (1891-1974) författarskap tar upp livsproblemen på ett i svensk 1900-talsdiktning unikt sätt, vilket 1951 gav honom Nobelpriset i litteratur »...för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor«. Pär Lagerkvist Samfundet är en ideell förening som bildades 1989 i Växjö och som har medlemmar över hela landet. Samfundets syfte är att hålla Pär Lagerkvists författarskap levande genom att ge ut en årsskrift med anknytning till Pär Lagerkvists liv, arrangera föreläsningar och andra program, och hålla en samling av litteratur av och om Pär Lagerkvist på Växjö stadsbibliotek.

Per Anders Fogelström
Per Anders Fogelström

Per Anders Fogelström (1917-1998) är en av vår tids främsta Stockholmsskildrare. som sin stadsserie (vilken spänner över åren 1860-1968) och i sin barnserie (som omfattar åren 1749-1860) på ett enastående sätts beskrivit staden och dess människor. Dessa åtta skildringar utgör en historisk berättelse som omfattar hela 220 år. Fogelström var en mångsidig person med stort engagemang för ungdomsfrågor, för samhället och dess utsatta människors vardagsliv och villkor, miljön och freden. Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner vill verka för att minnet av Per Anders Fogelströms person, författarskap och kulturgärning hålls levande och stimulera till läsning av hans romaner och faktaböcker. Till sällskapets aktiviteter hör bl.a. föreläsningar och stadsvandringar.

Per Gunnar Evander
Per Gunnar Evander

Per Gunnar Evander (1933-) berättar oftast om ensamma människor som längtar efter förståelse och bekräftelse. Han tycks hämta dem ur en självupplevd verklighet och därför blir de så trovärdiga. De precisa och träffsäkra formuleringarna präglas inte sällan av medkännande humor. Evandersällskapet bildades den 27 oktober 2004 i syfte att främja intresset för och förståelsen av Per Gunnar Evanders författarskap, samla och förteckna skrifter av och om Per Gunnar Evander och arbeta för att hans verk skall finnas tillgängliga samt stödja utgivandet av skrifter om Evanders författarskap.

Personhistoriska Samfundet
Personhistoriska Samfundet

Personhistoriska samfundet är en vetenskaplig förening som har till ändamål att väcka och underhålla intresset för personhistorisk och biografisk forskning. Dess huvuduppgift är att utge Personhistorisk Tidskrift, en väl ansedd vetenskaplig tidskrift som finns på de flesta större bibliotek.

Peter Nilson-sällskapet
Peter Nilson-sällskapet

Peter Nilson (1937 – 1998), skribent och astronom, vars unika författarskap och essäkonst rör sig i gränslandet mellan mytologi, naturvetenskap och idéhistoria. En författare som inte räds att skärskåda de stora frågorna, likväl med konstnärens känslighet som med den intellektuella skärpan hos en stor vetenskapsman.

Poul Bjerre
Poul Bjerre

Poul Bjerre Sällskapets främsta uppgift är att verka för att sprida kännedom om Poul Bjerres liv och verk, framför allt dennes psykoterapeutiska teorier och förhållningssätt. Sällskapet anordnar bl.a. aktiviteter, seminarier och föredragssammankomster samt publicerar ett medlemsblad.

Povel Ramel
Povel Ramel

Genom Povel Ramels egna memoarer kan man utläsa att han redan som barn var utpräglat kreativ, uppfinningsrik och nyfiken med sinne för snillrik lek med ord, ton och bild. Hans digra karriär omfattar radiounderhållning, skivinspelningar, Knäppupp- och andra revyer, filmer, tv-serier, krogshower, böcker och först som sist en lång rad klassiska sångtexter och karamelodier. Povel Ramel-sällskapets syfte är att verka för att Povel Ramels konstnärliga gärning bevaras, sprids och hålls levande. Sällskapets medlemstidning Sverker utkommer två gånger om året.

Rulla till toppen